Skip to main content

Wie zijn we en wat doen we?

dr. Ricky Rasschaert en dr. Eno Lavrysen


dr. Ricky Rasschaert

Dr. Ricky Rasschaert (°1975) studeerde geneeskunde aan de UGent. Zijn opleiding tot neurochirurg startte hij in 2001 aan het UZ Gent en werd afgerond in het gerenommeerde MC Haaglanden te Den Haag. Daar bleef hij nog 2 jaar als fellow oncologie en complexe wervelkolomchirurgie, met tussendoor een fellowship “wakkere” hersenchirurgie in het Erasmus MC te Rotterdam.

Vanaf februari 2010 tot augustus 2014 heeft hij in het UZA de Spine Unit opgestart en de complexe wervelkolomchirurgie verder uitgebouwd. Sinds september 2014 is dr. Rasschaert vast staflid neurochirurgie en wervelkolomspecialist in ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom) en diensthoofd neurochirurgie AZ Rivierenland campus Bornem/Willebroek.

Speerpunten blijven de complexe en minimaal invasieve wervelkolomchirurgie, waaronder ook de endoscopische benaderingen.

Naast zijn uitgebreide klinische praktijk heeft dr. Rasschaert ook enkele lesopdrachten en doet wetenschappelijk onderzoek. Met regelmaat wordt hij als spreker of workshop instructeur gevraagd bij nationale en internationale cursussen en congressen.

dr. Eno Lavrysen

Dr. Eno Lavrysen (°1984) studeerde geneeskunde aan de UA. Zijn opleiding tot neurochirurg startte hij in 2012 in het UZA (stagemeester prof. Dr. Menovsky) en werd afgerond in het ZNA Middelheim (Dr. Guido Dua als stagemeester). In het ZNA Middelheim werd hij mede opgeleid door zijn huidige collega Dr. Rasschaert.

Sinds 2019 is hij aktief als neurochirurg in AZ Rivierenland Bornem/Willebroek met consulentschappen in het UZA en VITAZ.

Naast de algemene neurochirurgie heeft hij als bijzondere interessegebieden de minimaal invasieve wervelkolomchirurgie, waaronder ook de endoscopische herniaoperaties en decompressies.

Soorten ingrepen


Endoscopische spinale chirurgie is een minimaal invasieve chirurgische techniek waarbij een arts met behulp van een endoscoop, een dunne buis met een camera, operaties aan de wervelkolom uitvoert. Deze methode biedt een alternatief voor traditionele open rugchirurgie, met als voordelen minder weefselschade, kleinere incisies, kortere hersteltijd en minder postoperatieve pijn. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van hernia's, stenose of andere rugproblemen.

Dankzij de nauwkeurigheid en de mogelijkheid om door kleine openingen te werken, wordt endoscopische spinale chirurgie steeds populairder.

OPGELET: ONDERSTAANDE FOTO'S ZIJN GEMAAKT IN HET OPERATIEKWARTIER EN KUNNEN ALS SCHOKKEND WORDEN ERVAREN